JAUNAIS – INFRATEC

JAUNAIS – INFRATEC

Globāla nākamās paaudzes iekārtas ieviešana graudu industrijā

uzticamā “darba zirga” vietā.

FOSS paziņo par jaunas analītiskas iekārtas InfratecTM ieviešanu, kas ir pirmā jaunās “Gudrās” paaudzes iekārta, un kas lietotājiem sniedz jau labi pārbaudītas priekšrocības ātrai un uzticamai graudu testēšanai bez raizēm problēmsituāciju gadījumos un iekārtas monitoringā.

Apvienojot jaunākos sasniegumus infrasarkano staru analītiskajā tehnoloģijā ar pārliecinošu iekārtas izturību, jaunais InfratecTM piedāvā vienkāršu veidu, kā piekļūt svarīgiem pilnveidojumiem graudu analizēšanā, kas sasniegti FOSS inovācijās pēdējos gados. Šie pilnveidojumi iekļauj sevī minimālus problēmsituāciju gadījumus, paildzinātu darbspējas laiku un lielisku lietojamību. Šādas iespējas dod kvalitātes kontrolei un graudu apmaksai ērtu iekārtas lietošanu, stabilitāti un darbspējas laiku bez kļūdām, kas tieši nepieciešams darbam neparedzamos ražas apstākļos šodienas graudu nozarē.

Ar pilnīgu atpakaļsaderību jaunais InfratecTM ir gatavs lietošanai, lai pieslēgtu graudu tīklam, aizvietotu veco InfratecTM vai palielinātu esošo NIR iekārtu skaitu.

Uzticamība ir stūrakmens ikvienai darbībai ar graudiem

Plašās un lielās datu bāzes ANN kalibrējumi apvienojumā ar vislabāko atkārtojamību un pārnesamību graudu industrijā veicina nepārspējamu graudu testēšanas platformu, turklāt modernizētā savienojamība ļauj kvalitātes kontrolieriem uzraudzīt iekārtas darbību un SOP-atbilstību no jebkuras vietas. Iekārtas spēcīgā IP54 aizsardzība spēj izturēt mitruma un temperatūras svārstības.

Savienojamība ātrai problēmsituāciju novēršanai un aktīvai uzraudzībai

Virzība digitālajā savienojamībā ir mainījusi darbības apveidus pēdējos gados, piemēram, tūlītēja problēmsituāciju dublējumkopijas iegūšana no eksperta un aktīva iekārtas uzraudzība kā normāla funkcija, gaidot tās pielietošanu. Rezultātā servisa izmaksas kļūst paredzamas, piemēram, slēdzot līgumu par attālinātu servisa apkalpošanu.

Lietojamība ir līdzīga konsekvencei

Darbības ar skārienjūtīgo ekrānu un intuitīvais interfeiss ir izstrādāts, lai operācijas būtu brīvas no kļūdām pat, ja iekārtu lieto sezonstrādnieki. Iekārtai ir ātra un vienkārša automātiskā starta funkcija: tikai ieberiet paraugu. Pilnveidots lietotāja interfeiss iekļauj dziļāku pieeju datiem ar pin-kodu palīdzību, ko piešķir dažādiem operatoru līmeņiem.

Skatīties salīdzinājumu starp iekārtām

Drošības kods:
security code
Ievadiet drošības kodu:

Sūtīt

 

Tieši mērķi?

 

Latvijas Graudu tīkls ir administratīvi-tehnisks risinājums, kas nodrošina infrasarkanā spektra graudu analizatoru vienotu darbību. Tehniski tas nozīmē, ka katra individuāla graudu analizatora darbība ar komunikāciju tīkla (interneta) palīdzību tiek regulāri kontrolēta un pieskaņota centrālā graudu analizatora INFRATEC 1241 (FOSS Analytical, www.fossanalytical.com) darbībai. Centrālais graudu analizators tiek kontrolēts un nepieciešamības gadījumā regulēts atbilstoši apstiprinātām starptautiskām standartmetodēm.

Latvijas Graudu tīkls uzsāka savu darbību 2005. gada sezonā, ņemot par piemēru FOSS Analytical izstrādāto metodi graudu tīkla veidošanā un uzturēšanā. Daudzus gadus Latvijas graudu tīklā bija tikai FOSS ražotās iekārtas INFRATEC. Kopš 2014. gada Latvijas Graudu tīklā ir dažādu ražotāju infrasarkanā spektra graudu analizatori, kas atrodas Latvijas un Igaunijas elevatoros, graudu pieņemšanas punktos, ostās, kooperatīvos un zemnieku saimniecībās: https://eiranet.eu/lgt/dalibnieku-saraksts-tests/

Tīkla darbību tehniski nodrošina EIRA SIA. References analīzes tīkla darbības nodrošināšanai veic testēšanas laboratorija EiraLab SIA, kas ir ieguvusi GAFTA sertifikātu.

Katru gadu martā kādā no Eiropas valstīm notiek Graudu tīkla tikšanās, kurā satiekas daudzu valstu graudu tīklu administratori, laboratorijas pārstāvji un uzņēmumu pārstāvji no visas pasaules. Šo tikšanos organizē FOSS Analytical, kas ir graudu tīkla idejas autors un realizētājs. Pieredzes apmaiņa, prezentācijas, dažādi jaunumi, nākotnes tendences, ringtesta rezultāti un citi jautājumi tiek apspriesti tikšanās laikā. Jebkura graudu tīkla mērķis ir iegūt un uzturēt stabilus un ticamus mērījumus pie jebkuriem apstākļiem.

Pārnesamība – kāpēc tā ir svarīga?

Pārnesamība ir termins, ko lieto saistībā ar NIR analīzēm, bet kāpēc tas ir tik svarīgs, un kā šī būtiskā īpašība tiek nodrošināta graudu analizatorā Infratec™ 1241 FOSSā?

Sāksim ar definīciju: Pārnesamība ir iespēja saņemt vienus un to pašus analīžu rezultātus ar dažādām iekārtām no viena un tā paša parauga. Tā ir būtiska graudu analīzēm vietās, kur bieži tiek izmantotas vairākas iekārtas, piemēram, vienā graudu pieņemšanas punktā vai vairākos pieņemšanas punktos bet dažādās lokācijas vietās, turklāt paraugi var būt ar plašām vides temperatūras un mitruma svārstībām. Pārnesamība ir fundamentāla daļa Infratec iekārtai.

Lasīt visu rakstu!

 

FTIR tehnoloģija

MilcoScan  FT1

Ieskats FTIR analīzēs – 

Šo analītisko tehnoloģiju ir vērts saprast īpaši tad, ja jums ir interese testēt šķidrus pārtikas un lauksaimniecības produktus, piemēram, piens un vīns. Iepazīsimies ar pašu tehnoloģiju.

Furjē pārveidojošo infrasarkano staru (FTIR) būtība:

FTIR analīžu iegūšanai pielieto spektroskopisku metodi, kas uztver brīvi dabā sastopamus elektromagnētiskos spektrus.

MilkoScan Mars

Īpaši tiek izmantoti viļņu garumi no 2500 nanometriem līdz 25000 nanometriem, kas ir vidējo infrasarkano staru reģions, tāpēc FTIR dažkārt dēvē arī par MidIR (vidējie infrasarkanie stari). Faktiski tā ir matemātiska tehnoloģija, ko pielieto, lai konvertētu mērījumu datus lietojamā rezultātā, tādējādi to sauc par Furjē pārveidojošiem infrasarkaniem stariem vai saīsināti FTIR.

Furjē transformēšanu pirmo reizi izstrādāja franču matemātiķis Žozefs Furjē (1768 – 1830). Nešaubīgi viņš būtu priecīgs par to, ja uzzinātu, ka viņa darbs vēl joprojām tiek izmantots lietderīgi ar mūsdienu analītisko tehnoloģiju. Matemātiķim Furjē arī tiek piedēvēta siltumnīcas efekta atklāšana ilgi pirms tā, kad kāds sāka domāt par CO2 emisijām.

FTIR analīzes darbojas sekojoši:

  • Gaisma nāk no gaismas avota, satur viļņa garumu pilno spektru, un iet cauri interferometram
  • Interferometrs pārveido gaismu specifiskā veidā, lai ļautu datu apstrādi
  • Stars iet cauri paraugam, kurā notiek absorbcija
  • Gaismu, kas ir izgājusi cauri paraugam, identificē detektors un pēc tam šī informācija tiek piegādāta datoram
  • Dators apstrādā visus datus, lai nosecinātu, kura absorbcija ir attiecīgam viļņu garumam un ģenerē spektrus atbilstoši datiem, pielietojot Furjē pārveidojošo tehnoloģiju.

Vidējais infrasarkano spektrs 2500 – 25000 nm ir plašs, ja to salīdzina ar tuviem infrasarkaniem stariem 800 – 2500 nm. FTIR analizators spēj ģenerēt spektrus pamatojoties uz daudziem datu punktiem, un tas nodrošina augstu precizitāti parauga spektram, kad veic analīzes. Faktiski rezultātu precizitāte un atkārtojamība bieži ir tāda pati vai pat ne vēl labāka nekā tradicionālām ķīmiskām analīzēm. Ar FTIR iekārtu mērījumi aizņem mazāk nekā 1 minūti un nav vajadzīgas ķimikālijas, kā tas ir nepieciešams tradicionālajās metodēs.

Piena industrija bija pirmā, kas saņēma ieguvumus no FTIR analīzēm, kad 1980. gados tika sagatavots ceļš FOSS pirmajai iekārtai. Šodien FTIR analīzes, tādām iekārtām kā MilkoScan FT120 un FT1, ir nenovērtējamas ātruma ziņā un tādu parametru testēšanā kā tauki un olbaltumvielas.

Siera ražošanā, kur jānodrošina stabils tauku un olbaltumvielu sastāvs pienā, iekārta palīdz siera meistariem sekot mūžsenām receptēm un saražot viendabīgus augstas kvalitātes produktus.

FTIR analīzes arī ir kļuvušas par svarīgu rīku vīna meistariem, kad 1999. gadā FOSS ieviesa FTIR tehnoloģiju vīna industrijā. Tas nenozīmē, ka vīna meistari pirms tam neražoja kvalitatīvu vīnu, bet tas nozīmē, ka tagad viņi to var saražot daudz atbilstošāk pēc objektīviem datiem.

Izmantojot vidējās infrasarkano staru FTIR analīzes, no viena parauga var savākt ļoti lielu datu apjomu vienlaicīgi par daudziem parametriem un tas prasa tikai dažas sekundes. FTIR jūtība dod iespēju mērīt parametrus ar zemām koncentrācijām.

FTIR analīzes var lietot, lai izvērtētu piena paraugā svešu vielu klātbūtni, piemēram, nejauši pievienots mazgāšanas līdzeklis.

Uztvert nevēlamās vielas pienā

Vēl viena priekšrocība FTIR analīzēm ir tā, ka MilkoScan FT1 iekārtu var ieprogrammēt, lai uz ekrāna tiek paziņots par anormālu piena paraugu. Piemēram, iekārta pārbauda, vai nav palikušas pēdas no mazgāšanas šķīdumiem. Šāda pārbaude tiek veikta vienlaicīgi ar piena parametru analizēšanu, un tādējādi nav vajadzīga papildus iekārta vai jāvelta tam atsevišķs laiks.

Kā tas notiek? Tiek salīdzināts piena paraugs ar normālu pienu bez piemaisījumiem. Neapstrādātam svaigpienam ir īpašs infrasarkano staru spektrs – unikāls nospiedums. FTIR analizatoru var ieprogrammēt tā, lai iekārta atpazīst svaigpiena spektru (nospiedumu). Brīdinājums tiek dots, ja ir neatbilstība un tādējādi tiek ziņota trauksme lietotājam, ka ir nepieciešama tālāka testēšana, lai noteiktu piesārņojuma veidu.

Šāds pārbaudes veids iepazīstina mūs ar jaunu un ērtu testēšanu rutīna piena analizēšanā. Tātad var pārbaudīt piena paraugus uz plaša spektra anormalitātēm vienlaicīgi ar parastām piena sastāvdaļu analīzēm.

Ūdens aktivitāte žāvētos gaļas produktos

Ūdens aktivitāte ir produktā saturošā ūdens mērījums, lai iegūtu apstiprinājumu par mikrobioloģisko augšanu.

Kad ražo žāvētos gaļas produktus tādus kā auksti kūpinātās desas vai salami tipa produktus, ūdens aktivitāte ir galvenais rādītājs gala produkta derīguma termiņa noteikšanai.

Iegūstot pareizo derīguma termiņu bez produkta pāržāvēšanas, rezultātā iegūst vislabāko produkta kvalitāti un ražošanas ekonomiju.

Ar FoodScan var testēt ūdens aktivitāti ātrāk nekā 1 minūtē, ko nevar izdarīt šobrīd ar citām ātrās testēšanas metodēm. 

 

Ar FoodScan var analizēt arī šādus parametrus:
– tauki, olbaltumvielas, kolagens, mitrums, sāls (bāzeta uz hlorīda), sāls (bāzēta uz Na), pelni, piesātinātās tauksskābes, ogļhidrāti (aprēķina parametrs), enerģētiskā vērtība (aprēķins), gaļas krāsa.

 

Ātrās metodes tauku noteikšanai gaļas rūpniecībā

Ātrās metodes tauku noteikšanai gaļas rūpniecībā

Gaļas rūpniecībā ir zināmas tradicionālās laboratorijas analīzes. Taču ātro analīžu metodes ražošanai atnes milzīgus ieguvumus. Šis ir kopsavilkums par to, kādas ir iespējamās opcijas un kāds ir to sniegums.

Zināms, ka tauku saturs ir viens no vissvarīgākajiem parametriem, lai kontrolētu gaļas ražošanas procesu. Tauku satura kontrole ir svarīga gan atgriezumu/atkaulošanas ražotnēm, gan arī gaļas pārstrādes produktu ražotājiem.

Ir pieejamas vairākas tehnoloģijas tauku satura noteikšanai. Katrai no tām ir priekšrocības un trūkumi. Visas ātrās metodes ir “netiešās” analītiskās metodes, un tas nozīmē, ka rezultāts tiek iegūts netiešā mērījumā, nevis tā kā tas notiek ar tradicionālām laboratorijas metodēm. Netiešās metodes periodiski ir jāverificē pret references metodēm.

Šobrīd pieejamo tehnoloģiju pārskats tabulā Nr.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skatieties arī :ŠEIT un ŠEIT.