FTIR tehnoloģija

MilcoScan  FT1

Ieskats FTIR analīzēs – 

Šo analītisko tehnoloģiju ir vērts saprast īpaši tad, ja jums ir interese testēt šķidrus pārtikas un lauksaimniecības produktus, piemēram, piens un vīns. Iepazīsimies ar pašu tehnoloģiju.

Furjē pārveidojošo infrasarkano staru (FTIR) būtība:

FTIR analīžu iegūšanai pielieto spektroskopisku metodi, kas uztver brīvi dabā sastopamus elektromagnētiskos spektrus.

MilkoScan Mars

Īpaši tiek izmantoti viļņu garumi no 2500 nanometriem līdz 25000 nanometriem, kas ir vidējo infrasarkano staru reģions, tāpēc FTIR dažkārt dēvē arī par MidIR (vidējie infrasarkanie stari). Faktiski tā ir matemātiska tehnoloģija, ko pielieto, lai konvertētu mērījumu datus lietojamā rezultātā, tādējādi to sauc par Furjē pārveidojošiem infrasarkaniem stariem vai saīsināti FTIR.

Furjē transformēšanu pirmo reizi izstrādāja franču matemātiķis Žozefs Furjē (1768 – 1830). Nešaubīgi viņš būtu priecīgs par to, ja uzzinātu, ka viņa darbs vēl joprojām tiek izmantots lietderīgi ar mūsdienu analītisko tehnoloģiju. Matemātiķim Furjē arī tiek piedēvēta siltumnīcas efekta atklāšana ilgi pirms tā, kad kāds sāka domāt par CO2 emisijām.

FTIR analīzes darbojas sekojoši:

  • Gaisma nāk no gaismas avota, satur viļņa garumu pilno spektru, un iet cauri interferometram
  • Interferometrs pārveido gaismu specifiskā veidā, lai ļautu datu apstrādi
  • Stars iet cauri paraugam, kurā notiek absorbcija
  • Gaismu, kas ir izgājusi cauri paraugam, identificē detektors un pēc tam šī informācija tiek piegādāta datoram
  • Dators apstrādā visus datus, lai nosecinātu, kura absorbcija ir attiecīgam viļņu garumam un ģenerē spektrus atbilstoši datiem, pielietojot Furjē pārveidojošo tehnoloģiju.

Vidējais infrasarkano spektrs 2500 – 25000 nm ir plašs, ja to salīdzina ar tuviem infrasarkaniem stariem 800 – 2500 nm. FTIR analizators spēj ģenerēt spektrus pamatojoties uz daudziem datu punktiem, un tas nodrošina augstu precizitāti parauga spektram, kad veic analīzes. Faktiski rezultātu precizitāte un atkārtojamība bieži ir tāda pati vai pat ne vēl labāka nekā tradicionālām ķīmiskām analīzēm. Ar FTIR iekārtu mērījumi aizņem mazāk nekā 1 minūti un nav vajadzīgas ķimikālijas, kā tas ir nepieciešams tradicionālajās metodēs.

Piena industrija bija pirmā, kas saņēma ieguvumus no FTIR analīzēm, kad 1980. gados tika sagatavots ceļš FOSS pirmajai iekārtai. Šodien FTIR analīzes, tādām iekārtām kā MilkoScan FT120 un FT1, ir nenovērtējamas ātruma ziņā un tādu parametru testēšanā kā tauki un olbaltumvielas.

Siera ražošanā, kur jānodrošina stabils tauku un olbaltumvielu sastāvs pienā, iekārta palīdz siera meistariem sekot mūžsenām receptēm un saražot viendabīgus augstas kvalitātes produktus.

FTIR analīzes arī ir kļuvušas par svarīgu rīku vīna meistariem, kad 1999. gadā FOSS ieviesa FTIR tehnoloģiju vīna industrijā. Tas nenozīmē, ka vīna meistari pirms tam neražoja kvalitatīvu vīnu, bet tas nozīmē, ka tagad viņi to var saražot daudz atbilstošāk pēc objektīviem datiem.

Izmantojot vidējās infrasarkano staru FTIR analīzes, no viena parauga var savākt ļoti lielu datu apjomu vienlaicīgi par daudziem parametriem un tas prasa tikai dažas sekundes. FTIR jūtība dod iespēju mērīt parametrus ar zemām koncentrācijām.

FTIR analīzes var lietot, lai izvērtētu piena paraugā svešu vielu klātbūtni, piemēram, nejauši pievienots mazgāšanas līdzeklis.

Uztvert nevēlamās vielas pienā

Vēl viena priekšrocība FTIR analīzēm ir tā, ka MilkoScan FT1 iekārtu var ieprogrammēt, lai uz ekrāna tiek paziņots par anormālu piena paraugu. Piemēram, iekārta pārbauda, vai nav palikušas pēdas no mazgāšanas šķīdumiem. Šāda pārbaude tiek veikta vienlaicīgi ar piena parametru analizēšanu, un tādējādi nav vajadzīga papildus iekārta vai jāvelta tam atsevišķs laiks.

Kā tas notiek? Tiek salīdzināts piena paraugs ar normālu pienu bez piemaisījumiem. Neapstrādātam svaigpienam ir īpašs infrasarkano staru spektrs – unikāls nospiedums. FTIR analizatoru var ieprogrammēt tā, lai iekārta atpazīst svaigpiena spektru (nospiedumu). Brīdinājums tiek dots, ja ir neatbilstība un tādējādi tiek ziņota trauksme lietotājam, ka ir nepieciešama tālāka testēšana, lai noteiktu piesārņojuma veidu.

Šāds pārbaudes veids iepazīstina mūs ar jaunu un ērtu testēšanu rutīna piena analizēšanā. Tātad var pārbaudīt piena paraugus uz plaša spektra anormalitātēm vienlaicīgi ar parastām piena sastāvdaļu analīzēm.

Ūdens aktivitāte žāvētos gaļas produktos

Ūdens aktivitāte ir produktā saturošā ūdens mērījums, lai iegūtu apstiprinājumu par mikrobioloģisko augšanu.

Kad ražo žāvētos gaļas produktus tādus kā auksti kūpinātās desas vai salami tipa produktus, ūdens aktivitāte ir galvenais rādītājs gala produkta derīguma termiņa noteikšanai.

Iegūstot pareizo derīguma termiņu bez produkta pāržāvēšanas, rezultātā iegūst vislabāko produkta kvalitāti un ražošanas ekonomiju.

Ar FoodScan var testēt ūdens aktivitāti ātrāk nekā 1 minūtē, ko nevar izdarīt šobrīd ar citām ātrās testēšanas metodēm. 

 

Ar FoodScan var analizēt arī šādus parametrus:
– tauki, olbaltumvielas, kolagens, mitrums, sāls (bāzeta uz hlorīda), sāls (bāzēta uz Na), pelni, piesātinātās tauksskābes, ogļhidrāti (aprēķina parametrs), enerģētiskā vērtība (aprēķins), gaļas krāsa.

 

Ātrās metodes tauku noteikšanai gaļas rūpniecībā

Ātrās metodes tauku noteikšanai gaļas rūpniecībā

Gaļas rūpniecībā ir zināmas tradicionālās laboratorijas analīzes. Taču ātro analīžu metodes ražošanai atnes milzīgus ieguvumus. Šis ir kopsavilkums par to, kādas ir iespējamās opcijas un kāds ir to sniegums.

Zināms, ka tauku saturs ir viens no vissvarīgākajiem parametriem, lai kontrolētu gaļas ražošanas procesu. Tauku satura kontrole ir svarīga gan atgriezumu/atkaulošanas ražotnēm, gan arī gaļas pārstrādes produktu ražotājiem.

Ir pieejamas vairākas tehnoloģijas tauku satura noteikšanai. Katrai no tām ir priekšrocības un trūkumi. Visas ātrās metodes ir “netiešās” analītiskās metodes, un tas nozīmē, ka rezultāts tiek iegūts netiešā mērījumā, nevis tā kā tas notiek ar tradicionālām laboratorijas metodēm. Netiešās metodes periodiski ir jāverificē pret references metodēm.

Šobrīd pieejamo tehnoloģiju pārskats tabulā Nr.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skatieties arī :ŠEIT un ŠEIT.

GAC 2500-C Mitruma un tilpummasas mērītājs

GAC 2500-C Mitruma un tilpummasas mērītājs

FOSS paziņo par pirmo mitruma mērītāju GAC 2500 C, kas ar FOSS Mosaic tīkla programmatūras starpniecību pilnībā nodrošina, lai pieslēgtos interneta attālinātai uzraudzībai.

Jaunais mērītājs ļauj graudu pieņēmējiem izmantot vienkāršu un precīzu risinājumu mitruma un tilpummasas analizēšanai tai vietā, lai lietotu daudzu dažādu parametru analizatoru. To var pielietot jaunā pieņemšanas punktā vai papildināt jau esošos pieņemšanas punktus, lai paplašinātu mitruma analīžu kapacitāti.

GAC 2500 C ir savienots ar tīklu caur FOSS Mosaic tīkla programmatūru, kas ļauj to uzraudzīt attālināti.

Uzticami rezultāti pie jebkuriem laika apstākļiem.

Izmēriet karstus vai aukstus graudus temperatūras diapazonā no -20°C līdz +45°C. GAC 2500 C iekārtu neietekmē apkārtējā gaisa temperatūras svārstības un mitrums. “Auto-run” funkcija ļauj strādāt nenovelkot cimdus – tikai ieberiet paraugu.

GAC 2500 C augstfrekvences (149 mHz) iekārta ar Unified Grain Moisture Algorithm tehnoloģiju iekļūst dziļi paraugā un sniedz precīzu rezultātu mitrumam visos graudu veidos, pākšaugos un eļļas augos. Vienlaikus tiek doti arī tilpummasas rezultāti.

No mitruma līdz graudu kvalitātes novērtēšanai.

Papildinot graudu iekārtu sortimentu ar mitruma mērītāju, FOSS graudu portfelis kļūst par vienu no plašākajiem un mūsdienīgākajiem graudu un miltu industrijā ar visiem tā izrietošiem FOSS risinājumiem par atkārtojamu precizitāti, lietošanas ērtumu un tīkla savienojamību.

GAC 2500 C ieņem savu vietu starp citiem FOSS risinājumiem tādiem kā, Alphatec krišanas skaitlis, Infratec NOVA multiparametru graudu analīzes, ProFoss graudu testēšana plūsmā, NIRS DS2500 miltu analizators un EyeFoss graudu kvalitātes novērtēšana.


Mitruma mērītājs GAC® 2500-C

Attālināti uzraugāms mitruma un tilpummasas mērītājs!

Paraugu veids

Visa veida graudaugi, pākšaugi un eļļas augi

Parametri

Mitrums, tilpummasa un temperatūra

Tehnoloģija

Radiofrekvences dielektriskais mitruma mērītājs

Info lapa: GAC-2500

Tehniskie parametri:

Vides temperatūra, pie kuras var darbināt iekārtu 2°C – 45°C
Strāva 100-220 VAC, 50/60 Hz, 30/35VA
Analīzes laiks 10-20 sekundes
Mitrums 20% – 90 % nekondensējošs
Paraugu temperatūra -20°C līdz +45°C atkarībā no kalibrējuma un mitruma
Iekārtas uzglabāšanas/ pārvadāšanas temperatūra -20°C līdz +60°C
Mitruma diapazons paraugiem 5% – 45% (atkarībā no parauga veida)
Iekārtas izmērs (G x A x P) 483 x 432 x 356 mm
Svars 11,43 kg
Tīkla savienojums FOSS Mosaic tīkla programmatūra

 

Apvienotā baktēriju un somatisko šūnu skaitīšana

Iepazīstinām Jūs ar vadošā Brazīlijas sviesta ražotāja Barbosa & Marques pieredzi BacSomatic iekārtas lietošanā. Kvalitātes vadītājs Rakvuels Sant`Ana Nepomuceno pastāstīs, kā FOSS BacSomatic iekārta nodrošina ātru skrīningu svaigpiena baktērijām un somatiskām šūnām, aizņemot mazāk kā 10 minūtes. Agrāk šādas analīzes uzņēmumam aizņēma 2 dienas, veicot mikrobioloģijas testus ar tradicionālām metodēm.

Svaigpiena mikrobioloģiskā testēšana ir būtiska, lai prognozētu, kāds būs paredzamais produkta derīguma termiņš, bet šī testēšana ir arī laikietilpīga un dārga.

 

Kas bija par iemeslu FOSS BacSomatic iegādei Jūsu uzņēmumā?

Barbosa & Marques uzņēmuma fokuss ir atšķirīgu produktu ražošana ar nesalīdzināmu kvalitāti. Lai to sasniegtu, ir nepieciešama ātra un droša atbilde par piena izejvielas stāvokli, lai uzsāktu ražošanas procesu.

Kas bija par iemeslu FOSS BacSomatic iegādei Jūsu uzņēmumā?

Barbosa & Marques uzņēmuma fokuss ir atšķirīgu produktu ražošana ar nesalīdzināmu kvalitāti. Lai to sasniegtu, ir nepieciešama ātra un droša atbilde par piena izejvielas stāvokli, lai uzsāktu ražošanas procesu.

Kā BacSomatic mainīja esošo darba stilu?                   

Tā kā oficiālā metode kopējo baktēriju skaita noteikšanai ilgst 48 stundas, tad piena šķirošana Barbosa & Marques uzņēmumā varēja notikt, tikai izmantojot 2 dienu vecus datus. Kā zināms vienmēr notiek kādas neparedzamas problēmas, kas rodas temperatūras svārstību ietekmē piena savākšanas laikā, vai problēmas ar transportlīdzekli vai cisternu utml. Vēl jāpiemin, ka tuvākā somatisko šūnu skaitīšanas iekārta neatkarīgā laboratorijā atrodas 300 km attālumā. Tagad ar BacSomatic var veikt analīzes uz vietas uzņēmumā dažās minūtēs un ir daudz vieglāk veikt korekcijas ražošanas grafikā.

Līdzko sākām lietot iekārtu, esam ievērojuši vērā ņemamu mikrobioloģisko analīžu samazinājumu. Šai sakarā, arī nav bijusi vajadzība palielināt darbinieku skaitu, kas darbotos ar BacSomatic iekārtu, jo tā ir vienkārša lietotājam.

Kā tieši pielietojat iekārtu savā ikdienas darbā?

Mēs nepalielinājām ikdienas paraugu skaitu. Vispirms, mēs analizējam paraugu BacSomatic iekārtā un pēc tam mūsu MilkoScan iekārtā. Ja kāds no rezultātiem ir ārpus standarta, mēs atšķirojam paraugus no konkrētiem fermeriem atsevišķi un veicam individuālus testus.

Līdz ar šo iekārtu mēs esam ieguvuši laiku, ko mēs agrāk veltījām darbam ar fermeriem (mūsu darbinieki veic regulārus apmeklējumus pie fermeriem). Ir samazinājies nobraukto kilometru skaits, jo tagad mēs zinām precīzi, kur ir jābrauc. Līdzās tam mēs esam paplašinājuši savas tehniskās konsultācijas dzīvnieku testēšanā, lai noteiktu mastītu jau sākotnējā stadijā, kas arī samazinātu izmaksas fermeriem.

BacSomatic brosura_2018